In Nederland zijn er zo'n 170 commerciële wijngaarden productief. In Overijssel zijn het er vijftien.

 
De Wijnstaete herbergt vijf soorten druiven, twee rode en drie witte. Afhankelijk van de oogst produceren we naast een frisse fruitige witte wijn, een zomerse Rosé en soms zelfs mooie rode wijn.
 
Van de oogst van 2015 hebben we een witte wijn gemaakt die gemaakt is van alle soorten witte en blauwe(!) druiven die op onze wijngaard groeien. U bent van harte welkom om op onze wijngaard te komen kijken, helpen en proeven. U kunt hiervoor een afspraak maken.
 
Sandra en Bernard Smalbraak zijn in 2005 op deze plek met een wijngaard gestart. Met veel pioniersdrift en enthousiasme hebben zij blauwe en witte druiven geteeld en ook hun eigen wijn gemaakt. De laatste jaren zetten zij hun wijn  op het vat bij de Tappenmars van Rikus Poel en Tineke de Vries. In november 2015 hielp Luigi voor het eerst mee met oogsten. Sinds juni 2016 schenken we deze lekkere frisse wijn. De druiven van 2016 rusten opnieuw bij de Tappenmars op het vat.
 
De oogst van 2015 hebben we dus overgenomen, evenals de wijngaard die we vanaf 2016 zelf verzorgen. Een nieuw avontuur, met veel meer oogst van een inmiddels beproefd resistent ras Souvignier Gris. Sinds mei 2017 hebben we onze eerste echte eigen wijn.
 
De kwaliteit van Nederlandse wijn is door de toename van kennis en kunde op een steeds hoger niveau gekomen en doet zeker niet meer onder voor veel internationale wijnen.