Quatrro Stagioni

Het vroege voorjaar op de Wijnstaete staat in het teken van snoeiwerkzaamheden. De wijnranken worden op guyot wijze gesnoeid en geleid langs de onderste draden. De gaard is kaal, maar hulp is van harte welkom tussen november en februari. ’s Avonds is het gezellig toeven in de gemeenschappelijke ruimte van de B&B waar spelletjes gespeeld kunnen worden na een heerlijk diner.

De lente begint in de wijngaard in maart/april als de eerste knoppen ontstaan. De eerste groene scheuten lopen uit in mei. Tijd om op te binden en bloemen te zaaien, de wijngaard krijgt haar charme terug. In mei versieren jonge wijnbladeren de stokken. Dat worden er iedere week meer. Dit is de tijd van de vruchtzetting. Nu spant het erom. Late vorst kan nog veel schade veroorzaken. Met vuurkorven houden we tijdens koude nachten de wijngaard warm.  Een fijne tijd om te wandelen en het ontbijt te nuttigen op ons terras in de eerste prille lentezon.

Als de zomer aanbreekt komt de wijngaard tot volle groei. Takken slingeren zich daadkrachtig om de hogere lijnen. Er ontstaat een enorme bladerpracht, druiventrossen komen tot ontwikkeling en hangen sierlijk aan de stevige takken. Het werk op de wijngaard bestaat nu vooral uit het dieven, bijsnoeiwen en krenten van de planten. Bladeren voor de trossen worden zoveel mogelijk verwijderd, om de zon uit te nodigen zijn laatste werk te doen. 

Voor een geconcentreerdere druivensmaak worden druiventrossen geselecteerd en de minder mooie weggehaald. Er wordt gras gemaaid en onkruid gewied, steeds opnieuw vooral om de grond droog te houden en schimmels zoweinig mogelijk kans te geven. Na het werk is het goed toeven bij de vuurplaats, waar mooie verhalen en knapperend hout de avondstilte verbreken.

De herfstzon mag nog even schijnen om de reeds verkleurende trossen nog zoeter te maken. Het wordt nu tijd om de blauwe netten op te hangen tegen wespen en vogels die net als wij naar de zoete druiven verlangen. De oogst van de vroegrijpende rassen kan beginnen. Laatrijpende rassen mogen nog een paar weekjes blijven hangen. Als alles geoogst is kan de wijn op het vat. Dan keert de rust weder op de wijngaard.

De wintergaard heeft kale takken, die alle kanten op steken. Ze hebben hun werk gedaan. De bladeren zijn gevallen en vormen de nieuwe humus voor volgend jaar. Op winteravonden komt u na een heerlijk diner, als uw kinderen slapen, eindelijk toe aan dat goede boek. Of u speelt nog een potje Backgammon.